Viime aikoina on tehty Pohjois-Suomessa muutamia web-selaimessa toimivia 3D-virtuaalimallinnoksia:
- MeriCityTunturi-hankkeen lumimaailmat, esim. Nallikarista
- Kajaanin linnan mallinnos Museovirastolle
- OAMK:n toteuttama Virtuaalinen Hailuoto
Virtuaalimaailmat ovat periaatteessa hyviä esimerkkejä sisällöstä, johon lukija (asiakas, matkailija) voi uppoutua eri tavalla kuin tekstiin ja kuviin, jopa videoonkin. Jäljempänä kokemuksia ja ajatuksia näistä virtuaalimaailmoista matkailumarkkinoinnissa.
Käyttökokemuksia matkailun virtuaalimaailmoista
Virtuaalinen Hailuoto ei ollut tässä vaiheessa vielä julkistettu eikä käytettävissä. Jäämme tätä odottamaan.
Lumimaailmat ja Kajaanin linna toimivat Unity Web Player -lisäosan avulla selaimessa. Lisäosan asentuminen vie aikansa ja sen jälkeen ladataan varsinainen virtuaalimaailma.
Kajaanin linna virtuaalisena kyykytti pari vuotta vanhan MBP-kannettavan täysin. Lumimaailmat toimivat aluksi ihan kohtuullisesti, mutta ”hyytyivät” vähän ajan kuluttua. Tätä ei siis käytännössä päästy kokeilemaan.
Teknisessä mielessä käyttökokemus jättää siis toivomisen varaa.
Lumimaailmoihin pääsee siis tutustumaan ennen kuin niiden fyysiset toteutukset on avattu yleisölle. Tämä on hyvä idea – luodaan odotuksia ja halua vierailla varsinaisissa lumimaailmoissa.
Toisaalta esimerkiksi lumimaailman osalta käyttäjä on hieman hukassa – mitä voin tehdä täällä?
Ikoneita klikkailemalla pääsee siirtymään paikasta toiseen ja saa esille yritysten esittelytekstejä. Kaupallinen viestintä ei tule häiritsevästi tai keskeyttävästi esille.
Maailman ulkoasusta tulee mieleen lapsille suunnatut pelit.
Onko edelleenkin helpointa uppoutua Youtube-videoon, kuin virtuaalimaailmaan?
Jatkokehitystä: tekniikka, käyttökokemus
3D virtuaalimaailmojen tekninen toteutus hioutunee ajan kanssa paremmaksi. Yllättävän kankeita olivat vielä tällä kerralla.
Entä sisältö ja tekeminen? Jonkinlainen pelillistäminen kenties?
Voisiko yhdistää nykyisiä verkkoyhteisöjä virtuaalimaailmaan? Facebook-kirjautuminen ja jako esimerkiksi?
Onnistuuko virtuaalisen ja fyysisen yhdistäminen? Voisiko kävijöitä osallistaa? Virtuaalimaailmassa kävijän tuottama sisältö näkyisi fyysisessä lumimaailmassa – ja toisinkinpäin.
Virtuaalimaailmassa mukana olevia yrityksiä kiinnostanee kävijäseuranta (tämä voi jo ollakin), toimipisteiden ja aktiviteettien tarkempi mallintaminen, liidien kerääminen, mahdollisesti ostosten tekeminen.
1 kommentti